θηλασμος

Ακούγεται εύκολο, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, έχω δει πάρα πολλές μαμάδες των οποίων τα μωρά φαίνονταν υγιή, θήλαζαν καλά, είχαν τη σωστή ψυχοκινητική ανάπτυξη κι όμως είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο θηλασμό επειδή κάποιος τους είχε πει ότι το βάρος του μωρού τους δεν ήταν το σωστό στις καμπύλες ανάπτυξης. Αυτός ο κάποιος έβλεπε τη ζυγαριά και όχι το μωρό.
Κατά τις πρώτες 24-72 ώρες μετά τη γέννηση, τα μωρά χάνουν περίπου 3-10% του βάρους τους και ανακτούν το βάρος γέννησης στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Εάν δοθούν στη μητέρα πολλά υγρά ενδοφλέβια κατά τη διάρκεια του τοκετού, το μωρό μπορεί να γεννηθεί βαρύτερο εξαιτίας αυτών των υγρών. Αυτό το κάπως αυξημένο βάρος μπορεί να μετρηθεί εάν το μωρό ζυγιστεί πριν ουρήσει για πρώτη φορά. Η διαφορά αυτών των παραπάνω υγρών στο μωρό μπορεί να είναι μόνο μερικά γραμμάρια, αλλά κάποιοι γονείς ανησυχούν εάν κατά το ζύγισμα μετά από δύο εβδομάδες το μωρό έχει λιγότερο βάρος από το βάρος γέννησης.
Ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα στις πρώτες εξετάσεις του παιδιού από το γιατρό, είναι ότι το μωρό δεν παίρνει όσο βάρος ο γιατρός θεωρεί ότι θα έπρεπε να παίρνει. Δεν υπάρχει συμφωνία για το πόσο βάρος θα πρέπει να παίρνει το μωρό και οι διαφορές ποικίλουν από 100 έως 200γρ. την εβδομάδα. Κάποια μωρά είναι γενετικά σχεδιασμένα να είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα από άλλα.
Εάν σας έχουν πει ότι το βάρος του μωρού σας δεν είναι αρκετό, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Το μωρό μου αποζητά να θηλάσει;
  • Κάνει αρκετά κακά και τσίσα;
  • Είναι τα ούρα του καθαρά ή πολύ απαλό κίτρινο χρώμα;
  • Είναι τα μάτια του καθαρά και ζωηρά;
  • Έχει το δέρμα του καλό χρώμα και υφή;
  • Κουνάει ζωηρά τα πόδια και τα χέρια του;
  • Μεγαλώνουν τα νύχια του;
  • Έχει καλή ψυχοκινητική ανάπτυξη για την ηλικία του;
  • Είναι γενικά χαρούμενο και παιχνιδιάρικο;
  • Όταν το μωρό είναι ξύπνιο, υπάρχουν στιγμές που είναι σε εγρήγορση;
Εάν απαντήσατε ναι στις παραπάνω ερωτήσεις, ίσως θα θέλατε να απαντήσετε και σε δύο ακόμα ερωτήσεις που οι καμπύλες ανάπτυξης τις αγνοούν:
  • Πόσο ψηλός είναι ο μπαμπάς;
  • Πόσο ψηλή είναι η μαμά;
Εάν κάποιος σας ρωτούσε τι βάρος θα πρέπει να έχει ένας άντρας 33 ετών, θα γελούσατε. Οι πιθανότητες είναι πάρα πολλές ανάλογα με το ύψος, τον σκελετό, την εθνικότητα και πολλούς άλλους παράγοντες. Ωστόσο τα μωρά θα πρέπει να προσαρμοστούν μέσα σε κάποιες καμπύλες, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα γενετικά χαρακτηριστικά, τις διατροφικές συνήθειες ή οτιδήποτε άλλο.
Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με το θηλασμό τα οποία να προκαλούν τη χαμηλή πρόσληψη βάρους. Το λάθος πιάσιμο της θηλής είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα θηλασμού τις πρώτες εβδομάδες. Όμως είναι ένα πρόβλημα που λύνεται εύκολα με την κατάλληλη βοήθεια. Ιδανικά ο θηλασμός θα πρέπει να αξιολογείται από κάποιον  σύμβουλο θηλασμού IBCLC, την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα μετά τον τοκετό.
Εάν πράγματι υπάρχουν προβλήματα, η πρώτη σύσταση δεν θα πρέπει ποτέ να είναι το συμπλήρωμα αλλά θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη βοήθεια. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να έχετε έναν εκπαιδευμένο σύμβουλο θηλασμού δίπλα σας, που θα παρακολουθήσει εσάς και το μωρό σας και θα σας δώσει την βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεστε και αξίζετε. Πάρα πολλές μητέρες έχασαν την εμπειρία του θηλασμού και τα οφέλη του επειδή εμείς οι γιατροί έχουμε εκπαιδευτεί να κοιτάμε περισσότερο τη ζυγαριά παρά το μωρό.
Εν κατακλείδι, τα μωρά που θηλάζουν και έχουν αρκετά και καθαρά ούρα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, σχεδόν πάντα είναι μια χαρά. Δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ μωρό στο οποίο το χαμηλό βάρος τις πρώτες 2-6 εβδομάδες να ήταν το μοναδικό σημάδι προβλήματος υγείας.
Τα μεγαλύτερα μωρά, 2-12 μηνών, μεγαλώνουν με διάφορους ρυθμούς. Ο ρυθμός αύξησης βάρους δεν θα έπρεπε να είναι το πιο σημαντικό κριτήριο καλής υγείας. Η ψυχοκινητική υγεία και η αλληλεπίδραση του παιδιού με τους άλλους ανθρώπους είναι πιο σημαντικές ενδείξεις. Μην πείθεστε να δώσετε συμπλήρωμα εάν το μωρό σας είναι καλά κατά τα άλλα. Ζητήστε βοήθεια με το θηλασμό και ψάξτε άλλες ενδείξεις, εκτός από το βάρος, που θα σας καθοδηγήσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις